Blat z konglomeratu – wady i zalety

Blat z konglomeratu – wady i zalety

Blat z konglomeratu – wady i zalety

23 listopada 2023

Przy wyborze blatu kuchennego wiele osób zastanawia się nad różnymi opcjami dostępnymi na rynku. Jednym z coraz bardziej popularnych materiałów jest blat z konglomeratu, który łączy w sobie cechy naturalnego kamienia z innymi korzyściami. Jest to tańsza alternatywa dla blatów z kamienia naturalnego, która zbiera coraz większe grono zwolenników. Zobaczmy, jakie są wady, a jakie zalety blatów z konglomeratu.

Czym jest konglomerat? Krótkie wyjaśnienie

Konglomerat to materiał, który tworzy się ze zmielonego kwarcu, marmuru lub granitu połączonego z innymi naturalnymi materiałami, takimi jak żywica i mieszanki brokatu oraz barwników. Połączenie kwarcu z żywicą nadaje budulcowi ciekawych właściwości, takich jak wysoka odporność na obciążenia czy odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Do konglomeratu dodaje się także pigmenty pozwalające na uzyskanie szerokiej gamy kolorów i wzorów. Blat konglomeratowy może mieć różne wykończenie: od matowego, po wypolerowanego na wysoki połysk.

Jakie są zalety blatu z konglomeratu?

Blaty z konglomeratu wybierane są przez osoby poszukujące stosunkowo taniego i uniwersalnego rozwiązania do kuchni. Konglomerat to materiał, który świetnie nadaje się na blaty kuchenne, ponieważ ma wiele zalet, takich jak:

  • wysoka trwałość i odporność na zarysowania;
  • odporność na działanie wysokich temperatur, kwasów oraz odporność na zabrudzenia;
  • różnorodność wzorów i kolorów: dzięki możliwości dodawania pigmentów i dowolnego formowania materiału, można uzyskać unikalne wzory i kolorystykę blatu;
  • łatwość pielęgnacji: konglomerat jest materiałem, który nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Jest łatwy do utrzymania w czystości, nie wchłania plam i nie wymaga specjalnych środków czyszczących. Wystarczy zwykła woda i delikatny detergent.

Jakie są wady blatu z konglomeratu?

Blaty z konglomeratu to produkty trwałe, które przy odpowiedniej pielęgnacji mogą przetrwać wiele lat w dobrej kondycji. Trzeba jednak mieć świadomość, że konglomerat to nie kamień naturalny, a więc wybór takiego materiału wiąże się z pewnymi ograniczeniami, takimi jak:

  • mniejsza odporność na obciążenia: blaty z konglomeratu sprawdzą się w standardowej kuchni domowej, jednak tam, gdzie potrzebna jest duża odporność na ciężar, lepiej wybrać bardziej wytrzymały materiał;
  • niższa odporność na wysoką temperaturę, niż w przypadku kamienia naturalnego: przy blacie z konglomeratu zaleca się gorące garnki stawiać na desce lub specjalnej podkładce.

Blat z konglomeratu a blat z kamienia – podobieństwa i różnice

Blat z konglomeratu może z wyglądu łudząco przypominać blat z kamienia naturalnego, jednak oba materiały różnią się właściwościami. Oba surowce wyróżniają się wysoką trwałością na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i plamy. Blaty z kamienia naturalnego mają  jednak znacznie wyższą odporność na wysoką temperaturę. W przypadku konglomeratu zaleca się stosowanie ochronnych podkładek.

W przypadku konglomeratu istnieją większe możliwości barwienia i kształtowania materiału, co sprawia, że łatwiej taki blat dopasować estetycznie do indywidualnych wymagań.

YouTube
Pinterest
LinkedIn
Instagram
Call Now Button