• Sierpień

    27

    2019
  • 116
  • 0

Jaki blat wybrać do kuchni? 

Kuchnia jest miejscem, którego aranżacja musi być dobrze przemyślana, aby wnętrze było funkcjonalne i wygodne w użytkowaniu. Ważną rolę w kuchni odgrywa blat, gdyż to na nim przechowywane są akcesoria kuchenne, przygotowywane posiłki oraz montowana jest umywalka z płytą grzewczą. Blat musi być trwały i solidny, łatwy w utrzymaniu czystości, dlatego największą popularnością cieszą się blaty kuchenne z kamienia.

Czym się kierować przy wyborze blatu do kuchni?

Blaty w kuchni muszą być przede wszystkim wykonane z materiałów, które wyróżniają się wysoką trwałością i odpornością na zarysowania. Dzięki temu nawet krojenie nożem nie uszkodzi ich powierzchni i nie zostawi nieestetycznych rys. Blaty kuchenne powinny być również odporne na działanie wysokiej temperatury i wilgoci, gdyż będą narażone na kontakt z gorącymi naczyniami oraz wodą. Jeszcze jedną ważną cechą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Blaty kuchenne mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego muszą zapewniać higieniczne warunki. Takie właściwości mają blaty kuchenne z kamienia. Istotnym czynnikiem jest wybór materiału, z którego wykonana jest powierzchnia. Najczęściej jest to granit, marmur lub konglomerat.

Blaty kuchenne z granitu

Granit to materiał, który wyróżnia się estetycznym wykonaniem oraz trwałością. Ma niskoporowatą strukturę, dzięki czemu wilgoć i zanieczyszczenie nie wnikają w głąb blatu. Granit dostępny jest w szerokiej gamie kolorystycznej, z efektem użylenia lub ziarninowania, dlatego z jego pomocą można zaaranżować kuchnię zarówno w nowoczesnym, jak i klasycznym stylu. Blaty kuchenne z granitu nie pękają pod wpływem wysokiej temperatury i nie odbarwiają się, dlatego stanowią najlepszą propozycję wśród wyrobów z kamienia naturalnego.

Blaty kuchenne z marmuru

Marmur jest często wybierany do wykończenia wnętrz, jednak ze względu na swoje właściwości, może nie spełnić swojej funkcji w kuchni. Blaty marmurowe wyróżniają się bogatą kolorystyką, urozmaiconym wzornictwem i ciekawym efektem dekoracyjnym, jednak są mniej trwałe niż granitowe. Marmur jest łatwo nasiąkliwy, co nie stwarza higienicznych warunków do kontaktu z żywnością, a dodatkowo jego struktura podatna jest na działanie wysokich temperatur. Blaty kuchenne z marmuru sprawdzą się w kuchniach pod warunkiem, że będą dodatkowo zabezpieczone deską do krojenia i przygotowywania żywności oraz żaroodporną nakładką, na której będzie można postawić gorący garnek.

Blaty kuchenne z konglomeratu

Do kuchni polecane są również blaty z konglomeratu kwarcowego lub granitowego. Wykonane są one z mieszanki kamieni naturalnych połączonych z pomocą żywicy i wzbogaconych o pigment. Dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej. Blaty z konglomeratu kwarcowego mają takie same właściwości co granit — są trwałe, łatwe w utrzymaniu i odporne na działanie wysokich temperatur oraz wilgoci. Ich dodatkową zaletą jest niższa cena w porównaniu z blatami z kamienia naturalnego. Konglomerat prezentuje się równie elegancko co marmur i granit, dlatego stanowi korzystną alternatywę dla blatów kamiennych.

Zostaw komentarz

© Copyright 2018 Pamir Sp. z o.o.