Jaki blat wybrać do kuchni? 

Jaki blat wybrać do kuchni? 

27 sierpnia 2019

Kuchnia jest miejscem, którego aranżacja musi być dobrze przemyślana, aby wnętrze było funkcjonalne i wygodne w użytkowaniu. Ważną rolę w kuchni odgrywa blat, gdyż to na nim przechowywane są akcesoria kuchenne, przygotowywane posiłki oraz montowana jest umywalka z płytą grzewczą. Blat musi być trwały i solidny, łatwy w utrzymaniu czystości, dlatego największą popularnością cieszą się blaty kuchenne z kamienia naturalnego lub konglomeratu. A jaki blat do kuchni sprawdzi się  najlepiej w Twoim wnętrzu?

Czym się kierować przy wyborze blatu do kuchni?

Blaty w kuchni muszą być przede wszystkim wykonane z materiałów, które wyróżniają się wysoką trwałością i odpornością na zarysowania. Dzięki temu nawet krojenie nożem nie uszkodzi ich powierzchni i nie zostawi nieestetycznych rys. Blaty kuchenne powinny być również odporne na działanie wysokiej temperatury i wilgoci, gdyż będą narażone na kontakt z gorącymi naczyniami oraz wodą. Jeszcze jedną ważną cechą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Blaty kuchenne mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego muszą zapewniać higieniczne warunki. Takie właściwości mają blaty kuchenne z kamienia. Istotnym czynnikiem jest wybór materiału, z którego wykonana jest powierzchnia. Najczęściej jest to granit, marmur lub konglomerat. To, na jaki blat do kuchni się zdecydujemy powinno zależeć przede wszystkim od właściwości fizycznych materiału oraz jego walorów estetycznych.

Blaty kuchenne z granitu

Granit to materiał, który wyróżnia się estetycznym wykonaniem oraz trwałością. Ma niskoporowatą strukturę, dzięki czemu wilgoć i zanieczyszczenie nie wnikają w głąb blatu. Granit dostępny jest w szerokiej gamie kolorystycznej, z efektem użylenia lub ziarninowania, dlatego z jego pomocą można zaaranżować kuchnię zarówno w nowoczesnym, jak i klasycznym stylu. Blaty kuchenne z granitu nie pękają pod wpływem wysokiej temperatury i nie odbarwiają się, dlatego stanowią najlepszą propozycję wśród wyrobów z kamienia naturalnego.

Blaty kuchenne z marmuru

Marmur jest często wybierany do wykończenia wnętrz, jednak ze względu na swoje właściwości, może nie spełnić swojej funkcji w kuchni. Blaty marmurowe wyróżniają się bogatą kolorystyką, urozmaiconym wzornictwem i ciekawym efektem dekoracyjnym, jednak są mniej trwałe niż granitowe. Marmur jest łatwo nasiąkliwy, co nie stwarza higienicznych warunków do kontaktu z żywnością, a dodatkowo jego struktura podatna jest na działanie wysokich temperatur. Blaty kuchenne z marmuru sprawdzą się w kuchniach pod warunkiem, że będą dodatkowo zabezpieczone deską do krojenia i przygotowywania żywności oraz żaroodporną nakładką, na której będzie można postawić gorący garnek.

Blaty kuchenne z konglomeratu

Do kuchni polecane są również blaty z konglomeratu kwarcowego lub granitowego. Wykonane są one z mieszanki kamieni naturalnych połączonych z pomocą żywicy i wzbogaconych o pigment. Dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej. Blaty z konglomeratu kwarcowego mają takie same właściwości co granit — są trwałe, łatwe w utrzymaniu i odporne na działanie wysokich temperatur oraz wilgoci. Ich dodatkową zaletą jest niższa cena w porównaniu z blatami z kamienia naturalnego. Konglomerat prezentuje się równie elegancko co marmur i granit, dlatego stanowi korzystną alternatywę dla blatów kamiennych, zwłaszcza jeśli nie do końca wiemy jaki blat do kuchni wybrać, a zależy nam na rozwiązaniu w przystępnej cenie.

YouTube
Pinterest
Instagram
Call Now Button